Skip to content

Dieta wysokobłonnikowa i gruczolaki jelita grubego

1 miesiąc ago

1108 words

Obawiam się, że raport Schatzkina i jego współpracowników (wydanie z 20 kwietnia) może doprowadzić wielu ludzi do błędnego wniosku, że dieta nie wpływa na podatność na raka jelita grubego, mimo że hipoteza nie została odpowiednio przetestowana. Zgodnie z tabelą 3 raportu, tłuszcz dietetyczny spadł z 35,6 procent w randomizacji do 23,8 procent w ciągu czterech lat w grupie interwencyjnej i od 36,0 do 33,9 procent w grupie kontrolnej. Spożycie czerwonego mięsa zmniejszyło się z 93,2 do 74,5 g na dzień w grupie interwencyjnej i od 97,9 do 94,9 g na dzień w grupie kontrolnej. Jednak całkowity poziom cholesterolu w osoczu zmniejszył się tylko z 5,30 do 5,27 mg na decylitr w grupie interwencyjnej i od 5,29 do 5,27 mg na decylitr w grupie kontrolnej (wartości przekształcone przez log); te spadki stanowią odpowiednio 2 procent i procent w absolutnym stężeniu cholesterolu. Zmniejszenie tej wielkości spożycia tłuszczu i czerwonego mięsa w grupie interwencyjnej (jeśli tak naprawdę nastąpiło) powinno spowodować większe obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu w osoczu – w każdym razie większe niż w grupie kontrolnej, która nie występuje. Ponadto w obu grupach waga zasadniczo nie uległa zmianie.
Logicznym wnioskiem jest to, że pacjenci w grupie interwencyjnej rzeczywiście spożywali dietę bardzo podobną do tej w grupie kontrolnej. Nie byłoby to zaskakujące, ponieważ trudno jest zmotywować ludzi do tworzenia i utrzymywania zmian w diecie w badaniach na dużą skalę, a równie trudne jest uzyskanie dokładnych informacji dietetycznych w badaniach klinicznych. Ale błędem jest twierdzenie, że spożycie tłuszczu i cholesterolu w diecie nie ma wpływu na raka jelita grubego, ponieważ nie ma wpływu na całkowity cholesterol w osoczu.
Jest to wielka szkoda dla autorów, aby podsumować: Podsumowując, nasze badanie nie dostarczyło dowodów na to, że dieta uboga w tłuszcz i bogata w błonnik, owoce i warzywa zmniejsza ryzyko nawrotu gruczolaków jelita grubego. Kiedy pojawiły się nagłówki w tym celu szeroko w mediach pozostawili wiele osób z przekonaniem, że dieta nie ma znaczenia, podczas gdy w rzeczywistości nie wiemy jeszcze, czy to prawda.
Dean Ornish, MD
Preventive Medicine Research Institute, Sausalito, CA 94965
Odniesienie1. Schatzkin A, Lanza E, Corle D, i in. Brak efektu diety niskotłuszczowej o wysokiej zawartości błonnika na nawrotach gruczolaków jelita grubego. N Engl J Med 2000; 342: 1149-1155
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Wyniki przedstawione przez Schatzkina i wsp. może odzwierciedlać, że brak zaleceń dietetycznych spowodował zmianę diety bardziej niż brak wpływu zmiany diety na nawroty gruczolaków. Wyniki lub zmierzone dane w Tabeli 3 wykazują bardzo niewielką zmianę w porównaniu ze zmianami w podawanych informacjach żywieniowych. W szczególności odnotowane spożycie kalorii zmniejszyło się odpowiednio o 102 i 71 kcal dziennie w grupach interwencyjnych i kontrolnych. Obniżki te powinny spowodować znaczną utratę wagi, chyba że towarzyszyłyby temu zmniejszenie wydatków na kalorie. Zmniejszenie aktywności jest prawdopodobne u pacjentów w grupie wiekowej reprezentowanej przez badaną próbkę Jednak takie zmiany w aktywności powinny być podobne w obu grupach, jednak nadal istniała różnica między grupami po 31 kcal na dobę w zmianie zgłoszonego spożycia kalorii. Oczekiwano, że ta różnica w spożyciu kalorii spowoduje różnicę w masie między grupami o około 12 funtach (5,5 kg) przez okres czterech lat.1 Różnica bezwzględna, 2,5 funta (1,1 kg), jest mniejsza niż jedna czwarta tego przewidywane przez historię diety. W związku z tym pacjenci w grupie interwencyjnej mogli mieć nadgoraturalne informacje o przestrzeganiu zaleceń, jakie otrzymali.
Bonnie M. Davis, MD
PO Box 157, Cold Spring Harbor, NY 11724
Odniesienie1. Rolls BJ, Bell EA. Podejścia żywieniowe do leczenia otyłości. Med Clin North Am 2000; 84: 401-418
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Większość wyjaśnień dotyczących rozczarowujących wyników badań opisanych przez Schatzkina i wsp.1 oraz Alberts i wsp.2 są odnotowane w towarzyszącym artykule redakcyjnym Byersa. Nie zadano odpowiedzi na jedno pytanie: czy przestrzeganie reżimu zostało wystarczająco ustalone. W obu badaniach ocena zgodności opierała się głównie na uczestnikach badania, którzy albo zwrócili skrzynki zbożowe i rejestrowali spożycie suplementów w kalendarzu 2, albo zgłosili dzienne spożycie żywności i suplementów.
Częstość występowania niektórych działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego można uznać za niezależny wskaźnik zgodności z zastosowaniem suplementu o wysokiej zawartości włókien w badaniu Albertsa i wsp .; częstość występowania była znacznie wyższa w grupie z wysokim włóknieniem niż w grupie z niską zawartością włókien. Tak więc w tym badaniu można powiedzieć, że same nierozpuszczalne włókna nie uwzględniają wszystkich skutków, które przypisano diecie bogatej w owoce i warzywa w badaniach obserwacyjnych i nie przynoszą krótkoterminowych korzyści w zmniejszaniu ryzyka gruczolaka jelita grubego.
W badaniu Schatzkina i wsp. Istniały dwa niezależne wskaźniki zgodności: utrata masy ciała i całkowita liczba karotenoidów w surowicy. (Wartości karotenoidów w Tabeli 3 ich artykułu wydają się być 100 razy większe od zwykłych wartości.) Chociaż istotne, zmiany były bardzo małe po czterech latach i niefortunne jest to, że nie badano żadnych dodatkowych markerów biologicznych i że takie badania nie zostały przeprowadzone częściej. Dlatego trudno powiedzieć, że zgodność była zadowalająca.
Mariette Gerber, MD, Ph.D.
INSERM Cancer Research Center, 34298 Montpellier CEDEX 5, Francja
3 Referencje1. Schatzkin A, Lanza E, Corle D, i in. Brak efektu diety niskotłuszczowej o wysokiej zawartości błonnika na nawrotach gruczolaków jelita grubego. N Engl J Med 2000; 342: 1149-1155
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Alberts DS, Martinez ME, Roe DJ, et al. Brak efektu suplementu zbożowego o dużej zawartości włókien na nawrotach gruczolaków jelita grubego. N Engl J Med 2000; 342: 1156-1162
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Byers T. Dieta, gruczolaki jelita grubego i rak jelita grubego. N Engl J Med 2000; 342: 1206-1207
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Czy jest możliwe, że dieta bogata w błonnik może być szkodliwa. Głównym punktem końcowym zarówno w badaniu Schatzkina i in. i badanie Alberts et al było nawrotem polipów, ale jeszcze ważniejszym czynnikiem jest wpływ diety wysokobłonnikowej na występowanie raka jelita grubego. W każdym badaniu okazało się, że więcej raków jelita w grupie z wysokim włóknem niż w grupie z niską zawartością włókien lub grupą kontrolną: 10 przypadków w porównaniu z 4 w badaniu Schatzkina i wsp. i 7 przypadków w porównaniu z 2 w badaniu Alberts et al.
W dwóch badaniach wskaźniki ryzyka raka jelita
[przypisy: metformina w ciąży, badanie emg zielona góra, załamek t ]
[więcej w: zapalenie tkanki podskórnej wędrujący, zapalenie tkanki podskórnej, immunogenność ]

0 thoughts on “Dieta wysokobłonnikowa i gruczolaki jelita grubego”

  1. [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: dieta podczas menopauzy[…]