Skip to content

Podwyższone enzymy wątrobowe u pacjentów bezobjawowych

3 miesiące ago

973 words

W ich użytecznym przeglądzie zwiększania aktywności enzymów wątrobowych u pacjentów bezobjawowych, Pratt i Kaplan (problem z 27 kwietnia) nie wspominają o podwyższeniu aktywności enzymów wątrobowych z powodu zawodowego uszkodzenia wątroby, chociaż toluen w klejach i trichloroetylenie i chloroformie są wymienione jako substancje nadużywające w Tabeli 3 ich artykułu. Chlorowane rozpuszczalniki węglowodorowe są toksynami w miejscu pracy, które były ważne z historycznego punktu widzenia ze względu na tetrachlorek węgla i związki pokrewne. Jednak wiele różnych środków chemicznych doprowadziło do wybuchów choroby w ostatnich latach, w tym dimetyloformamidu 2 (stosowanego w powłokach włókienniczych), hydrazyny i pochodnych3 (stosowanych w paliwach rakietowych i rakietowych), 2-nitropropanu4 (rozpuszczalnik zawarty w mieszankach uszczelniających ) i wodorochlorofluorowęglowodorów 5 (stosowanych jako substytuty chłodziarek chlorofluorowęglowodorowych niszczących warstwę ozonową). Narażenie zawodowe, zwłaszcza na rozpuszczalniki, może prowadzić do niealkoholowych zmian tłuszczowych, oprócz chemicznie indukowanej martwicy wątrobowej i, znacznie rzadziej, cholestatycznej choroby wątroby.6 Biorąc pod uwagę powszechne stosowanie rozpuszczalników i innych hepatotoksyn, niektóre niewyjaśnione przypadki zwiększenia aktywności enzymów wątrobowych może w rzeczywistości wynikać z narażenia na działanie substancji chemicznych związanych z pracą.
Paul D. Blanc, MD, MSPH
University of California, San Francisco, San Francisco, CA 94143-0924
Carrie A. Redlich, MD, MPH
Yale University, New Haven, CT 06510-2499
6 Referencje1. Pratt DS, Kaplan MM. Ocena nieprawidłowego działania enzymów wątrobowych u pacjentów bezobjawowych. N Engl J Med 2000; 342: 1266-1271
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Redlich CA, Beckett WS, Sparer J, i in. Choroby wątroby związane z zawodową ekspozycją na rozpuszczalnik dimetyloformamid. Ann Intern Med 1988; 108: 680-686
Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Petersen P, Bredahl E, Lauritsen O, Laursen T. Badanie wątroby u personelu pracującego z płynnym paliwem rakietowym. Br J Ind Med 1970; 27: 141-146
MedlineGoogle Scholar
4. Harrison R, Letz G, Pasternak G, Blanc P. Fulminant niewydolność wątroby po ekspozycji zawodowej na 2-nitropropan. Ann Intern Med 1987; 107: 466-468
Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Hoet P, Graf LM, Bourdi M i in. Epidemia chorób wątroby wywołanych przez wodorochlorofluorowęglowodory stosowane jako substytuty ozonu oszczędzające chlorofluorowęglowodory. Lancet 1997; 350: 556-559
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
6. Cotrim HP, Andrade ZA, Parana R, Portugalia M, Lyra LG, Freitas LA. Bezalkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby: toksyczna choroba wątroby u pracowników przemysłowych. Liver 1999; 19: 299-304
Crossref MedlineGoogle Scholar
Wśród młodych, zdrowych ochotników płci męskiej poddanych badaniom klinicznym farmakologicznym, powszechne są łagodne podwyższenia poziomów aminotransferaz. Spośród 924 osób, które przeszły badanie przesiewowe, 4 procent miało wartość przekraczającą zwykłą górną granicę prawidłowego zakresu (50 IU na litr) .1 W większości z tych osób nie stwierdzono żadnej choroby, a po prostu zatrzymanie aktywności fizycznej lub uprawiania sportu spowodowało poziomy aminotransferazy powracają do normalnego zakresu w ciągu kilku dni.
Dieta może również wpływać na poziom aminotransferaz. Diety wysokokaloryczne i wysokowęglowodanowe powodują szybki wzrost aminotransferaz, jak ustalili Porikos i Van Itallie.2 W swoim badaniu 15 nieotyłych i 6 otyłych mężczyzn na oddziale metabolicznym otrzymało dietę ad libitum zwykłej żywności, z 30 procent całkowitej liczby kalorii w postaci sacharozy, przez 18 dni, a następnie otrzymywało kalorycznie rozcieńczoną dietę (zawierającą aspartam), z mniej niż 10 procentami sacharozy, przez 12 dni Zarówno poziom aminotransferazy alaninowej, jak i poziom aminotransferazy asparaginianowej zwiększały się, a następnie zmniejszały równolegle z ładunkiem sacharozy w kolejnych dietach. Średni poziom aminotransferazy alaninowej wzrósł z 24 do 54 IU na litr u nieotyłych mężczyzn i od 50 do 85 jm na litr u otyłych mężczyzn.
Michel Sibille, MD
Isabelle Durieu, MD
Denis Vital Durand, MD
Center Hospitalier Lyon Sud, 69495 Pierre-Benite CEDEX, Francja
2 Referencje1. Sibille M, Deigat N, Durieu I, i in. Dane laboratoryjne u zdrowych ochotników: wartości referencyjne, zmiany referencyjne, badania przesiewowe i laboratoryjne limity zdarzeń niepożądanych w fazie I badań klinicznych. Eur J Clin Pharmacol 1999; 55: 13-19
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Porikos KP, Van Itallie TB. Zmiany poziomu transaminazy i triglicerydów w surowicy wywołane dietą u zdrowych dorosłych mężczyzn: rola sacharozy i nadmiar kalorii. Am J Med 1983; 75: 624-630
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Makroenzym jest rzadką, ale ważną przyczyną podwyższonego poziomu enzymu wątrobowego. Makroenzymy to enzymy surowicy, które utworzyły kompleksy o wysokiej masie cząsteczkowej, albo przez polimeryzację, albo przez powiązanie z innymi składnikami surowicy.1 Najczęściej tworzą kompleks z immunoglobuliną (zwykle IgG lub IgA). Nie ma przekonujących dowodów na to, że makroformy są związane z chorobą, ale mogą prowadzić do zwiększenia całkowitego poziomu enzymów w surowicy, zakłócając powszechne kliniczne metody testowania laboratoryjnego.2 Nieumiejętność rozpoznania makenzymu jako przyczyny niewyjaśnionego wzrostu poziomu enzymu wątrobowego może skutkować wykonywaniem wielu niepotrzebnych testów diagnostycznych.
61-letnia kobieta z nieswoistymi objawami brzusznymi była obserwowana w naszym szpitalu przez okres 18 lat z powodu wyizolowanego wzrostu aktywności aminotransferazy asparaginianowej (235 do 540 IU na litr). Przeszła dwie biopsje wątroby, powtarzane USG jamy brzusznej i obliczone badania tomograficzne oraz liczne specjalistyczne badania krwi. Nie można wykryć poważnych zaburzeń. Po rozważeniu możliwości wystąpienia makenzymu, przeprowadzono badania precypitacji glikolem polietylenowym, a wyniki w końcu ustaliły obecność makrocząsteczkowej aminotransferazy asparaginianowej. Pacjent został uspokojony i wypisany z kliniki.
Katharina Wallis, MB, BS
Stephen Price, FRCPath.
David A. Gorard, MD
Wycombe Hospital, High Wycombe HP11 2TT, Wielka Brytania
2 Referencje1. Remaley AT, Wilding P. Makroenzymy: charakterystyka biochemiczna, znaczenie kliniczne i wykrywanie laboratoryjne. Clin Chem 1989; 35: 2261-2270
Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Galasso PJ, Litin SC, O Brien JF. Makromenzymy: przegląd kliniczny. Mayo Clin Proc 1993; 68: 349-354
Web of Science MedlineGoogle Scholar
W doskonałej recenzji Pratta i Kaplana, tabela 3
[podobne: załamek t, lekoklar forte opinie, kolonografia tk ]
[przypisy: womp katowice, olx inowroclaw, zakrzepica zatoki jamistej ]

0 thoughts on “Podwyższone enzymy wątrobowe u pacjentów bezobjawowych”