Skip to content

Ślepota w weganie

4 miesiące ago

773 words

Entuzjazm jest godny pochwały, ale prostota jest jeszcze lepsza.
Sprawozdania Li i McKay oraz Milea i in. (Wydanie 23 marca) 1,2 zaskoczyło mnie z powodu nadmiernego testowania diagnostycznego stosowanego u pacjentów z niedoborami żylnymi i niedoborami żywieniowymi w wyniku surowych, nieupoważnionych diet wegańskich. Historia dietetyczna obu pacjentów powinna być wystarczająca dla zrozumienia etiologii i patogenezy ich stanów oraz dla określenia ich leczenia. Jestem zaintrygowany potrzebą badań rentgenowskich małych kości, endoskopii i wielu biopsji żołądka oraz analizy mitochondrialnego DNA na początku.
Harvey E. Finkel, MD
92 Dean Rd., Brookline, MA 02445-4244
2 Referencje1. Li K, McKay G. Retinopatia niedokrwienna spowodowana ciężką niedokrwistością megaloblastyczną. N Engl J Med 2000; 342: 860-860
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Milea D, Cassoux N, LeHoang P. Ślepota w ścisłym weganinie. N Engl J Med 2000; 342: 897-898
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Dwa doniesienia o niedoborze żywieniowym u wegan obejmują przypadek retinopatii związanej z niedokrwistością, w której fotografie dna oka zostały obrócone o 90 stopni od właściwej orientacji oraz przypadku neuropatii wzrokowej i neuropatii obwodowej. Autorzy tego ostatniego raportu nieudokumentowane twierdzenie, że wegetarianie są zagrożone niedoborem żywieniowym, jeśli nie otrzymują suplementacji witamin. Chociaż zgadzam się, że weganie powinni zawierać źródło witaminy B12 w swojej diecie, nie ma dowodów na to, że suplementacja innych składników odżywczych jest konieczna lub wręcz pożądana u osób przestrzegających zrównoważonej diety.
Co godne uwagi, obaj pacjenci opisani w tych doniesieniach wykazywali niedobór kwasu foliowego, pomimo faktu, że liczne badania wykazały, że zarówno wegańscy, jak i niewegetariańscy wegetarianie mają wyższe spożycie kwasu foliowego i wyższe poziomy kwasu foliowego w osoczu niż wszyscyżercy. odkrycia nie są zaskakujące, biorąc pod uwagę, że liściaste zielone warzywa, rośliny strączkowe i kilka owoców należą do najbogatszych źródeł kwasu foliowego. Pacjent opisany przez Mileę i in. stwierdzono także, że ma niedobór witamin C i E, które pochodzą głównie ze źródeł roślinnych.
Najwyraźniej ci pacjenci nie byli zwykłymi weganami, ale raczej osobami, które podążały za anormalnymi praktykami wegańskimi. Przypisywanie tendencji do niedoboru żywieniowego takich osób większości wegan, którzy przestrzegają normatywnych praktyk żywieniowych, jest niewłaściwe i, niestety, zbyt częste w literaturze medycznej. Diety wegetariańskie bogate w różnorodne owoce i warzywa stanowią ideał z punktu widzenia zapobiegania chorobom, niewątpliwie dlatego, że dostarczają substancji fitochemicznych, których tak bardzo brakuje w przeciętnej diecie zachodniej.
Jay B. Lavine, MD
PO Box 43126, Tucson, AZ 85733-3126
3 Referencje1. Haddah EH, Berk LS, Kettering JD, Hubbard RW, Peters WR. Przyjmowanie pokarmu oraz biochemiczny, hematologiczny i immunologiczny status wegan w porównaniu z niewegetarianami. Am J Clin Nutr 1999; 70: Suppl: 586S-593S
Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Harman SK, Parnell WR. Zdrowie żywieniowe nowozelandzkich wegetariańskich i nie-wegetariańskich adwentystów Dnia Siódmego: wybrane poziomy witamin, minerałów i lipidów NZ Med J 1998; 111: 91-94
MedlineGoogle Scholar
3. Fenech M, Rinaldi J. Porównanie mikrojąder limfocytów i mikroskładników w osoczu u wegetarian i niewegetarian. Carcinogenesis 1995; 16: 223-230
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają:
Do redakcji: Zgadzamy się z Finkel, że historia żywienia pomogła nam w ustaleniu prawidłowej diagnozy u naszego pacjenta, ale testy diagnostyczne były konieczne, aby wykluczyć inne możliwe przyczyny jego stanu, takie jak kompresja lub choroba mitochondrialna. Ważne jest, aby wykluczyć inne przyczyny neuropatii wzrokowej przed przyjęciem odżywienia.1
Nasz pacjent, będąc niezwykłym weganinem, jak sugeruje Lavine, miał nie tylko nieuprawnioną, ale także nieodpowiednio surową dietę wegańską. Nie miał porad żywieniowych i z powodzeniem przyznał się do nadmiernego ograniczenia diety, chociaż nie wydawał się być osobą z anoreksją lub chorobą psychiczną. Odnotowano kilka niedoborów żywieniowych u wegan, 2,3, ale nieoczekiwane niskie poziomy kwasu foliowego i witaminy C i E u naszego pacjenta mogły być spowodowane nieodpowiednim odżywianiem, prawdopodobnie z powodu diety niezgodnej z zalecanymi praktykami wegańskimi. W związku z tym odpowiednie wskazówki i suplementy żywieniowe mogły być przydatne w tym konkretnym przypadku.
Dan Milea, MD
Nathalie Cassoux, MD
Phuc LeHoang, MD, Ph.D.
Groupe Hospitalier Pitié-Salp.tri.re, 75651 Paris CEDEX 13, Francja
3 Referencje1. Miller NR, Newman NJ. Podstawy: kliniczna neuro-okulistyka Walsha i Hoyta. 5 ed. Baltimore: Williams & Wilkins, 1999: 664.
Google Scholar
2. Zmora E, Gorodischer R, Bar-Ziv J. Wielokrotne niedobory żywieniowe u niemowląt ze ścisłej społeczności wegetariańskiej. Am J Dis Child 1979; 133: 141-144
Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Remer T, Neubert A, Manz F. Zwiększone ryzyko niedoboru jodu przy odżywianiu wegetariańskim. Br J Nutr 1999; 81: 45-49
Web of Science MedlineGoogle Scholar
[przypisy: kolonografia tk, badanie emg zielona góra, dentysta tłuszcz ]
[hasła pokrewne: chloropikryna, zwyrodnienie szkliste, alendronian ]

0 thoughts on “Ślepota w weganie”

  1. [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu fototapety do kuchni laminowane[…]