Skip to content

Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet ad 5

2 miesiące ago

358 words

Złożony wynik dietetyczny stale wzrastał w czasie (Tabela 1). Spośród sześciu składników wyniku dietetycznego średnie dzienne spożycie tłuszczów trans zmniejszyło się o 31 procent w latach 1980-1990, stosunek wielonienasyconych do nasyconych tłuszczów wzrósł o 69 procent, średnie dzienne spożycie błonnika zbożowego wzrosło o 90 procent, średnie dzienne spożycie morskich kwasów tłuszczowych n-3 wzrosło o 180 procent, a średnie dzienne spożycie kwasu foliowego wzrosło o 12 procent. Spośród sześciu rozważanych czynników dietetycznych tylko jedno obciążenie glikemiczne wykazało niekorzystny trend; Z czasem wzrosło o 22 procent. Rycina 3. Rycina 3. Trendy skorygowane o wiek w spożyciu głównych grup żywności. Przyjmowanie dawki ujednolicono zgodnie z rozkładem wieku dla całej liczby osobolat obserwacji. Wynik dla czerwonego mięsa jest wynikiem punktowym dla następujących pokarmów: wołowina, wieprzowina lub jagnięcina jako danie główne; wołowina jako kanapka lub danie mieszane; Hamburger; hot dog; przetworzone mięso; i boczek. Białe mięso obejmuje ryby i drób. Wysokotłuszczowa mleczarnia obejmuje pełne mleko, twardy ser lub śmietankowy ser, lody i masło. Niskotłuszczowa nabiał obejmuje mleko odtłuszczone lub o niskiej zawartości tłuszczu, jogurt i twarożek. Wszystkie standardowe błędy były mniejsze niż 0,005 porcji dziennie, a zatem nie byłyby widoczne na wykresie.
Od 1980 r. Do 1990 r. Średnie spożycie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina i jagnięcina) spadło z 1,11 do 0,69 porcji dziennie, podczas gdy spożycie drobiu i ryb wzrosło z 0,43 do 0,69 porcji dziennie (ryc. 3). Spożycie wysokotłuszczowych produktów mlecznych zmniejszyło się z 1,42 do 0,81 porcji dziennie, podczas gdy spożycie niskotłuszczowych produktów mlecznych wzrosło z 0,94 do 1,11 porcji dziennie.
Analizy diety i stylu życia w powiązaniu z tendencjami w zachorowalności na chorobę wieńcową
Tabela 2. Tabela 2. Względne ryzyko choroby wieńcowej w latach 1980-1994 w badaniu zdrowia pielęgniarek. W analizach dostosowanych do wieku obserwowano istotną tendencję do zmniejszania ryzyka choroby wieńcowej w czasie (tab. 2). Względne ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej w latach 1992-1994 w porównaniu z 1980-1982 wynosiło 0,69 (95% przedział ufności, 0,54-0,88, P dla trendu <0,001), co wskazuje na 31% ogólny spadek częstości występowania choroby wieńcowej. W analizie tej wykluczono kobiety z wcześniej rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową lub rakiem, ponieważ rozwój tych chorób mógł doprowadzić do zmian w diecie i stylu życia. Analiza obejmująca te kobiety nie zmieniła znacząco wyników (skorygowane względem wieku ryzyko względne choroby wieńcowej w latach 1992-1994 w porównaniu z 1980-1982, 0,64).
Aby rozwią- zać, czy trendy w czasie w diecie i stylu życia wyjaśniły trend choroby wieńcowej, dodaliśmy zaktualizowane informacje na temat palenia papierosów, wyników dietetycznych, stosowania hormonów po menopauzie i wskaźnika masy ciała do modelu dostosowanego do wieku. Po równoczesnej korekcie dla tych zmiennych, względne ryzyko wyniosło 0,90 (przedział ufności 95%, 0,70 do 1,16); podobieństwo tego względnego ryzyka do tego obliczonego ze zmiennymi dotyczącymi diety i stylu życia zawartymi w modelu sugeruje, że czynniki te mogą wyjaśnić znaczną część obserwowanego spadku częstości występowania choroby wieńcowej
[przypisy: rumień nekrolityczny wędrujący, zwyrodnienie szkliste, kolonografia tk ]
[hasła pokrewne: chloropikryna, zwyrodnienie szkliste, alendronian ]

0 thoughts on “Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet ad 5”