Skip to content

Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet ad 6

1 miesiąc ago

321 words

Łącznie te zmienne statystycznie wyjaśniły 21-procentowy spadek (31% minus 10%) częstości występowania choroby wieńcowej; to wynosi 68 procent całkowitego spadku. Aby zbadać udział tych zmiennych indywidualnie w zmianie częstości występowania choroby wieńcowej, dodaliśmy je pojedynczo do modelu dostosowanego do wieku. Po dostosowaniu do wieku i palenia, względne ryzyko choroby wieńcowej w latach 1992-1994 w porównaniu z 1980-1982 wyniosło 0,82 (95-procentowy przedział ufności, 0,64 do 1,04), co wskazuje na 18-procentowy spadek po wpływie zmniejszenia palenia. uwzględnić. W związku z tym oszacowaliśmy, że redukcja palenia statystycznie wyjaśniła 13-procentowy spadek skorygowanej pod względem wieku częstości występowania choroby wieńcowej (31% minus 18%). Podobnie, szacowaliśmy, że poprawa diety wyjaśnia 16-procentowy spadek, a wzrost hormonalnej terapii po menopauzie wyjaśnia 9-procentowy spadek. Z drugiej strony wzrost wskaźnika masy ciała wyjaśnia 8-procentowy wzrost częstości występowania choroby wieńcowej. Ponieważ czynniki ryzyka są skorelowane, suma poszczególnych wartości procentowych nie jest równa wartości procentowej z analizy obejmującej wszystkie czynniki ryzyka.
Tabela 3. Tabela 3. Wieloczynnikowe ryzyko względne choroby wieńcowej zgodnie z podstawowymi i zaktualizowanymi czynnikami ryzyka w badaniu zdrowia pielęgniarek, 1980-1994. Aby dalej zbadać związek zmiany diety i stylu życia z ryzykiem choroby wieńcowej, dopasowaliśmy modele, które zawierały wartości bazowe lub zaktualizowane dla tych zmiennych oraz dodatkowy model, który zawierał zarówno wartości bazowe, jak i zaktualizowane (Tabela 3). Wartości bazowe dotyczące palenia, wskaźnika masy ciała, stosowania hormonu po menopauzie i wyniku dietetycznego były w znacznym stopniu związane z ryzykiem choroby wieńcowej (model 1). W modelu wykorzystującym zaktualizowane wartości dla tych zmiennych (model 2) powiązania z wynikiem dietetycznym i stosowaniem hormonów po menopauzie stały się silniejsze. Gdy zarówno podstawową, jak i zaktualizowaną zmienną modelowano jednocześnie (model 3), dopasowanie było znacznie lepsze niż w modelu (P <0,001). W tym modelu związek ze zaktualizowanymi zmiennymi można interpretować jako wpływ poszczególnych zmian tych zmiennych na ryzyko choroby wieńcowej. Indywidualne zmiany w diecie i stosowanie hormonu po menopauzie istotnie wiązały się z niższym ryzykiem choroby wieńcowej. Powiązania ze zmianą palenia niezależnie od wartości wyjściowych były zgodne z oczekiwanym kierunkiem, chociaż przedziały ufności były szerokie. W przypadku wskaźnika masy ciała związek ten był nieco odwrotny, ale nie znaczący.
Dyskusja
Stwierdziliśmy, że standaryzowana wiekiem częstość występowania choroby wieńcowej zmniejszyła się o 31 procent w latach 1980-1994 wśród kobiet w badaniu zdrowia pielęgniarek; spadek był widoczny we wszystkich grupach wiekowych. Od 1980 r. Do 1992 r. Rozpowszechnienie palenia tytoniu zmniejszyło się o 41%, odsetek kobiet z hormonią po menopauzie zwiększył się o 175%, a częstość występowania nadwagi wzrosła o 38%. Tymczasem dieta znacznie się poprawiła. Analizy wieloczynnikowe sugerują, że zmiany w paleniu papierosów, diecie i stosowaniu hormonów po menopauzie statystycznie wyjaśniają znaczną redukcję częstości występowania choroby wieńcowej
[hasła pokrewne: immunogenność, dentysta tłuszcz, kolonografia tk ]
[podobne: miesien krawiecki, zrosty opłucnowe, olx strzegom ]

0 thoughts on “Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet ad 6”