Skip to content

Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet ad 7

2 miesiące ago

606 words

Natomiast wzrost otyłości niekorzystnie wpłynął na ten trend. W ciągu ostatnich trzech dziesięcioleci śmiertelność z powodu choroby wieńcowej w Stanach Zjednoczonych znacznie się zmniejszyła27. Nie jest jednak jasne, na ile spadek umieralności jest spowodowany spadkiem częstości występowania i jak wiele wynika z poprawy przeżycia.5. 28 Chociaż w kilku badaniach sugerowano spadek śmiertelności z powodu choroby wieńcowej, 4,29,30, to tendencje występujące w tych badaniach były niespójne. 34,29,30 Niedawno badania nad ryzykiem miażdżycy w społecznościach5 stwierdzili stabilną lub nieznacznie zwiększoną częstość hospitalizacji z powodu ostrego zawału mięśnia sercowego w latach 1987-1994 w czterech amerykańskich społecznościach. Zaobserwowaliśmy ogólny spadek częstości występowania choroby wieńcowej, głównie w nieinwazyjnym zawale mięśnia sercowego. Ta rozbieżność może wynikać z większego rozpowszechnienia przez kobiety zachowań prozdrowotnych w badaniu zdrowia pielęgniarek. Ponadto, siła badania w celu zbadania tendencji umieralności z powodu choroby wieńcowej jest ograniczona.
W naszej kohorcie spadek palenia papierosów istotnie przyczynił się do zmniejszenia częstości występowania choroby wieńcowej, jak można się było spodziewać. 31, 32. Zmniejszenie częstości występowania choroby wieńcowej było również związane ze wzrostem stosowania hormonu po menopauzie. Takie stosowanie hormonów wiąże się z niższym ryzykiem choroby wieńcowej w wielu badaniach prospektywnych 33, chociaż niedawne badanie prewencyjne wtórne nie przyniosło ogólnych korzyści w ciągu czterech lat obserwacji.
Niewiele badań systematycznie monitorowało trendy w diecie, jednocześnie z tendencjami w chorobach sercowo-naczyniowych.35 W naszej kohorcie spożycie tłuszczów nasyconych i trans zmniejszyło się z czasem, podczas gdy spożycie tłuszczów wielonienasyconych (w stosunku do tłuszczów nasyconych), włókien zbożowych, morskich n -3 kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego zwiększone. Jednak obciążenie dietetyczne związane z glikemią wzrosło również ze względu na wysokie spożycie rafinowanych węglowodanów, które mogą mieć niekorzystny wpływ na cukrzycę typu 2, 19,20 choroby wieńcowej, 24 i być może na otyłość.36 Niemniej jednak ogólny wynik dietetyczny znacznie się poprawił, i to się pojawiło. przyczynić się znacząco do zmniejszenia częstości występowania choroby wieńcowej w naszej kohorcie.
W wyniku, który był zgodny z danymi krajowymi, 37 otyłość znacznie wzrosła w naszej kohorcie. Ponieważ otyłość jest silnym czynnikiem ryzyka dla cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych, 38 jej coraz częstsze występowanie spowalniało schyłkową chorobę wieńcową. Częstość występowania choroby wieńcowej prawdopodobnie zmniejszyłaby się jeszcze bardziej, gdyby wskaźnik masy ciała nie zwiększył się z czasem.
Ogólnie rzecz biorąc, trendy w diecie i stylu życia wyjaśniały znaczny spadek częstości występowania choroby wieńcowej. Wyniki te nie oznaczają jednak, że inne czynniki, takie jak poziom ciśnienia krwi i poziom cholesterolu w surowicy, są nieważne lub nie przyczyniają się do tego spadku, ponieważ wpływ diety i stylu życia częściowo zależy od ich wpływu na ciśnienie krwi i serum. cholesterol. W poprzednich badaniach 24 zaobserwowano równoczesne spadki ciśnienia krwi, stężenia cholesterolu w surowicy, częstość występowania choroby wieńcowej i śmiertelność z powodu choroby wieńcowej. W badaniu Framingham 39 coraz częstsze stosowanie leków przeciwnadciśnieniowych w latach 1950-1989 wiązało się z tendencją spadkową częstości występowania nadciśnienia i towarzyszącym mu przerostem przerostu lewej komory serca.
[patrz też: odcinek st, rozdwojenie drugiego tonu, dentysta tłuszcz ]
[podobne: womp katowice, olx inowroclaw, zakrzepica zatoki jamistej ]

0 thoughts on “Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet ad 7”