Skip to content

Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet ad 8

2 miesiące ago

381 words

W kohorcie Studium Zdrowia Pielęgniarek większość korzyści z farmakologicznego leczenia nadciśnienia tętniczego została prawdopodobnie zrealizowana przed 1980 rokiem. Jedną z mocnych stron naszego badania jest wykorzystanie regularnie gromadzonych, szczegółowych danych na temat dietetycznych i innych czynników związanych ze stylem życia; ta baza danych pozwala nam oszacować stopień, w jakim tendencje w chorobie wieńcowej tłumaczy się zmianami w diecie i stylu życia. Jednak ocena skutków poszczególnych zmian wskaźnika masy ciała i palenia jest trudna, ponieważ zmienne te są silnie skorelowane w czasie. Ponadto w naszych analizach nie uwzględniono potencjalnego wpływu opóźnienia czasowego między zmianą czynnika ryzyka (np. Poprawa diety) a wynikającym z tego zmniejszeniem ryzyka choroby wieńcowej.
Ponadto zaobserwowana zmiana diety w latach 1980-1984 może częściowo odzwierciedlać zmiany w kwestionariuszach żywieniowych. Może to być szczególnie prawdziwe w przypadku obliczonego spożycia morskich kwasów tłuszczowych n-3 i błonnika zbożowego, ponieważ więcej produktów spożywczych zawierających te składniki odżywcze zostało uwzględnionych w późniejszym kwestionariuszu. Jednak większość zaobserwowanych zmian jest zasadniczo zgodna z danymi z badań dietetycznych z dwóch badań walidacyjnych przeprowadzonych w 1980 r. I 1986 r. W badaniu zdrowia pielęgniarek (Sampson L: komunikacja osobista). Na przykład w tym okresie, zgodnie z zapisami dietetycznymi, spożycie tłuszczów nasyconych zmniejszyło się o 12 procent, a spożycie tłuszczów wielonienasyconych zwiększyło się o 13 procent.
Wreszcie, ponieważ wszyscy nasi uczestnicy byli zarejestrowanymi pielęgniarkami, tendencji w czasie nie można ekstrapolować na kobiety w populacji ogólnej. Jednak zaobserwowane powiązania między zmiennymi dotyczącymi diety i stylu życia a zmianami w częstości występowania choroby wieńcowej powinny mieć szerokie zastosowanie.
Podsumowując, zaobserwowaliśmy znaczny spadek częstości występowania choroby wieńcowej w latach 1980-1994 wśród kobiet w badaniu Nurses Health Study. Zmniejszenie palenia tytoniu, poprawa diety i zwiększenie hormonalnej terapii po menopauzie spowodowały znaczną redukcję choroby wieńcowej. Wydaje się jednak, że wzrost otyłości uniemożliwił dalszy spadek częstości występowania choroby wieńcowej. Te odkrycia podkreślają znaczenie diety i stylu życia w pierwotnej profilaktyce choroby wieńcowej.
[podobne: chemoreceptory, rogowacenie czerwone queyrata, rola cholesterolu ]
[podobne: zapalenie tkanki podskórnej wędrujący, zapalenie tkanki podskórnej, immunogenność ]

0 thoughts on “Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet ad 8”