Skip to content

Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet ad

3 miesiące ago

746 words

Co dwa lata przesyła się kwestionariusze w celu uzyskania aktualnych informacji na temat czynników ryzyka i identyfikacji nowo zdiagnozowanych chorób. W 1980 r. Włączono 61-punktowy kwestionariusz dotyczący częstotliwości żywności w celu oceny spożycia określonych tłuszczów i innych składników odżywczych. W 1984 r. Kwestionariusz żywieniowy zawierał 116 pozycji. Podobne kwestionariusze wykorzystano do aktualizacji informacji żywieniowych w 1986 i 1990 roku. Po do czterech wysyłek, 98.462 kobiet zwróciło kwestionariusz diety z 1980 roku. Wyłączyliśmy kwestionariusze z 10 lub więcej elementami pustymi, te, które zgłosiły nieprawdopodobnie wysokie lub niskie wartości dla całkowitego spożycia żywności lub energii (mniej niż 500 lub więcej niż 3500 kcal dziennie), oraz te od kobiet z wcześniej zdiagnozowanym rakiem lub chorobą układu krążenia (w tym który przeszedł operację pomostowania tętnic wieńcowych lub angioplastykę). Dane dotyczące częstości występowania choroby wieńcowej uzyskaliśmy wśród pozostałych 85 941 kobiet w ciągu kolejnych 14 lat obserwacji. Wskaźnik niekrytycznych zdarzeń wynosił 98 procent całkowitej potencjalnej liczby osobolat.
Punkty końcowe
Punktem końcowym tego badania był nieinatalny zawał mięśnia sercowego lub śmiertelna choroba wieńcowa, które wystąpiły po powrocie kwestionariusza z 1980 r., Ale przed czerwca 1994 r. Chcieliśmy przeanalizować dokumentację medyczną wszystkich zawałów mięśnia sercowego zgłaszanych przez kobiety. Zapisy zostały przeanalizowane przez lekarzy, którzy nie mieli wiedzy na temat zgłaszanych przez siebie czynników ryzyka. Zawał mięśnia sercowego został uznany za potwierdzony, gdy spełnione zostały kryteria Światowej Organizacji Zdrowia: objawy oraz diagnostyczne zmiany elektrokardiograficzne lub podwyższone poziomy sercowo-enzymowe. 6 Zawały, które wymagały przyjęcia do szpitala i dla których uzyskano informacje potwierdzające w drodze wywiadu lub listu, ale dla których żadna dokumentacja medyczna nie była dostępna, zostały wyznaczone jako prawdopodobne (17 procent całości).
Zgony zidentyfikowano na podstawie istotnych danych stanu i National Death Index lub zostały zgłoszone przez krewnych i system pocztowy. Kontrola śmiertelności wyniosła ponad 98 procent. [7] Uważa się, że śmiertelna choroba wieńcowa była obecna, jeśli śmiertelny zawał serca został potwierdzony w protokołach szpitalnych lub autopsji lub jeśli choroba wieńcowa została wymieniona jako przyczyna zgonu na świadectwie, choroba wieńcowa była podstawową i najbardziej prawdopodobną przyczyną, a dostępne były dowody wcześniejszej choroby wieńcowej. Wyznaczono jako zgony z powodu rzekomego zawału mięśnia sercowego (15 procent przypadków śmiertelnej choroby wieńcowej), w których choroba wieńcowa została wymieniona w akcie zgonu jako przyczyna leżąca u podstaw, ale dla której nie było dostępnych danych. Zawarliśmy także nagłą śmierć w ciągu jednej godziny po wystąpieniu objawów, jeśli nie było prawdopodobnej przyczyny innej niż choroba wieńcowa (12 procent przypadków śmiertelnej choroby wieńcowej).
Ocena diety
Szczegółowy opis półilościowych kwestionariuszy częstotliwości żywności został opublikowany w innym miejscu.8 Określono wspólną jednostkę lub wielkość porcji dla każdej żywności (np. Jedno jajko lub jeden kromkę chleba), a uczestników zapytano, jak często, średnio, zużyli tę kwotę w poprzednim roku. Dziewięć odpowiedzi mieściło się w zakresie od nigdy lub mniej niż raz na miesiąc do sześciu lub więcej razy dziennie . Zużycie substancji odżywczych obliczono przez pomnożenie częstotliwości spożycia każdej żywności przez zawartość składników odżywczych w określonych porcjach, biorąc pod uwagę rodzaj tłuszczu użytego w przygotowaniu.9 W badaniach walidacyjnych w podgrupach uczestników badania Nurses Health Study, korelacje między spożyciem określonych kwasów tłuszczowych obliczone z kwestionariusza i proporcjami tych samych kwasów tłuszczowych w tkance tłuszczowej wynosiły 0,34 dla linolenu kwas, 0,37 dla kwasu linolowego, 10 i 0,51 dla kwasów tłuszczowych typu trans.11 Wśród mężczyzn w badaniu follow-up, które otrzymały ten sam kwestionariusz, korelacja wyniosła 0,47 dla spożycia kwasu eikozapentaenowego, co oceniono za pomocą kwestionariusza i zmierzonych wartości. w tkance tłuszczowej.12 Ponadto korelacja między spożyciem kwasu foliowego obliczona na podstawie kwestionariusza i stężenia folianów w osoczu wynosiła 0,56.13
Ocena niedozwolonych czynników
Co dwa lata aktualizujemy stan palenia uczestników (nigdy nie paliliśmy, paliliśmy papierosy w ciągu dnia, paliliśmy papierosy dziennie, liczbę papierosów dziennie), stan menopauzy i stosowanie hormonów po menopauzie oraz masę ciała
[patrz też: zwyrodnienie szkliste, gratka kwidzyn, kolonografia tk ]
[podobne: rolmasz gratka, prodermina, gratka kwidzyn ]

0 thoughts on “Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet ad”