Skip to content

Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet cd

3 miesiące ago

544 words

W badaniach walidacyjnych wagi własne były silnie skorelowane ze zmierzonymi wagami (r = 0,96). Chociaż wzrost poziomu aktywności fizycznej wyraźnie wiązał się z niższym ryzykiem choroby wieńcowej w tej kohorcie, 15 nie mogliśmy zbadać skutków trendów w miarę upływu czasu z powodu różnych użytych pomiarów. W okresie, w którym aktywność fizyczną oceniano za pomocą tego samego kwestionariusza (od 1986 do 1994 r.), Nie zaobserwowano znaczącej zmiany poziomu aktywności fizycznej. Nie uwzględniliśmy również spożywania alkoholu w tych analizach, ponieważ konsumpcja była stabilna w czasie. Dodatkowe analizy obejmujące aktywność fizyczną i spożycie alkoholu miały niewielki wpływ na szacunki tendencji w chorobie wieńcowej. Analiza statystyczna
Czas personalny dla każdego uczestnika został obliczony od daty powrotu kwestionariusza z 1980 r. Do daty pierwszej choroby wieńcowej, śmierci lub czerwca 1994 r. Nie wykluczaliśmy kobiet, które przeszły operację pomostowania tętnic wieńcowych lub angioplastyka podczas obserwacji, ponieważ wykluczenie tych kobiet może sztucznie obniżyć obliczoną częstość występowania choroby wieńcowej. Co więcej, nie ma pewności, że te procedury obniżają wskaźnik ponownego zawału lub śmiertelności.16,17
Trendy w diecie i zmienne stylu życia z czasem zostały ustandaryzowane zgodnie z rozkładem wieku całkowitej liczby osobo- lat obserwacji w kohorcie. Wyliczyliśmy specyficzną dla wieku częstość występowania choroby wieńcowej w różnych okresach w celu zbadania trendów. Zapadalność obliczono dzieląc liczbę zdarzeń związanych z chorobą wieńcową przez czas indywidualnej obserwacji w każdym dwuletnim okresie. Ryzyko względne obliczono jako wskaźnik w danym okresie podzielony przez okres w latach 1980-1982. Testy trendu przeprowadzono poprzez przypisanie wartości porządkowej (od do 7) do każdego z okresów. Wielowariantowy model logistyczny, który pozwala zmieniać zmienne ekspozycji w różnych okresach, został wykorzystany do oszacowania skutków czasu. Podstawowy model obejmował tylko okres i wiek; zaktualizowano informacje na temat palenia papierosów, diety, stosowania hormonów po menopauzie oraz wskaźnika masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach) dodawano osobno do modelu. Zmiany w szacunkach tendencji w częstości występowania choroby wieńcowej zostały wykorzystane do wskazania stopnia, w jakim trendy mogłyby być wyjaśnione statystycznie przez zmiany w każdej ze zmiennych narażenia. W szczególności obliczyliśmy spadek częstości choroby wieńcowej, który został objaśniony statystycznie przez zmiany w czynniku ryzyka, jako różnicę między szacowanym procentem spadku częstości występowania z dwuletniego okresu 1980-1982 do dwuletniego okresu 1992-1994. z analizy dostosowanej do wieku i spadku wynikającego z modelu obejmującego wiek i zaktualizowany czynnik ryzyka. Dalsze dostosowanie, w analizie wtórnej, dla wartości bazowych dla każdej zmiennej narażenia nie miało znaczącego wpływu na szacowany procent spadków wyjaśnionych przez zmienne.
Aby odzwierciedlić tendencje w ogólnym schemacie diety w czasie, obliczyliśmy a priori pojedynczy złożony wynik dietetyczny oparty na sześciu składnikach diety: niskie spożycie tłuszczów trans; niski ładunek glikemiczny (miara zdolności diety do podwyższenia poziomu glukozy we krwi) 19,20; wysokie spożycie błonnika zbożowego, morskich kwasów tłuszczowych n-3 i kwasu foliowego; i wysoki stosunek wielonienasyconych do nasyconych tłuszczów
[przypisy: dentysta tłuszcz, odcinek st, bronchopneumonia leczenie ]
[przypisy: reasec, doksorubicyna, wrota do piekieł cda ]

0 thoughts on “Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet cd”