Skip to content

Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet czesc 4

3 miesiące ago

539 words

Dla każdego z tych sześciu czynników dietetycznych obliczono rozkład według kwintyla w kohorcie i przypisano każdej kobiecie wynik odpowiadający kwintylowi pobrania. Dla każdego uczestnika zsumowano wartość kwintylową dla każdego składnika odżywczego (wyższy wynik kwintyla reprezentuje mniejsze ryzyko) i sumy zostały użyte do ponownego zaklasyfikowania uczestników według kwintyli. Wcześniejsze analizy udokumentowały znaczenie tłuszczów trans, 21, 22 włókna zbożowego, 23 ładunki glikemiczne, 24 kwasów tłuszczowych n-3 z morza (dane niepublikowane), kwas foliowy, 25 i stosunek tłuszczów wielonienasyconych do tłuszczów nasyconych26 w odniesieniu do ryzyka wieńcowego choroba w badaniu zdrowia pielęgniarek. Wyniki
Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową
Rycina 1. Ryciny 1. Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową według grup wiekowych w badaniu zdrowia pielęgniarek, 1980-1994. Paski I wskazują błędy standardowe.
W ciągu 14 lat obserwacji, w latach 1980-1994, udokumentowaliśmy 1304 nowo zdiagnozowanych przypadków choroby wieńcowej: 946 niezakończonych zgonem zawałów mięśnia sercowego i 358 przypadków śmiertelnej choroby wieńcowej. Częstotliwość występowania choroby wieńcowej w zależności od wieku (ryc. 1) wskazuje na ogólny spadek częstości występowania choroby wieńcowej w czasie dla wszystkich grup wiekowych; Wydaje się, że większość zmian nastąpiła w drugiej połowie 14-letniego okresu obserwacji. W latach 1980-1982 i 1992-1994 roczna stawka zmniejszyła się z 25 do 13 przypadków na 100 000 osobolat dla kobiet w wieku 49 lat lub młodszych, od 103 do 53 na 100 000 dla kobiet w wieku od 50 do 54 lat i od 177 do 149 na 100 000 dla kobiet w wieku od 55 do 59 lat. Wśród starszych kobiet obserwacja była nieco krótsza, ponieważ żadna z kobiet w kohorcie nie osiągnęła 60 lat do 1982 roku; roczna stopa spadła z 242 do 214 na 100 000 w latach 1982-1984 i 1992-1994 dla kobiet w wieku od 60 do 64 lat i od 422 do 244 na 100 000 w latach 1986-1988 i 1992-1994 w przypadku kobiet w wieku 65 lat lub starszych.
Trendy w stylu życia i diecie
Rycina 2. Rycina 2. Skorygowane o wiek tendencje w częstości palenia, nadwagi (wskaźnik masy ciała .25) i stosowania po menopauzie-hormonie. Częstość występowania standaryzuje się zgodnie z rozkładem wieku dla całej liczby osób-lat obserwacji. Częstość stosowania hormonu po menopauzie obliczono tylko dla kobiet po menopauzie. Wszystkie standardowe błędy były mniejsze niż 0,25 procent, a zatem nie byłyby widoczne na wykresie.
Na rycinie 2 przedstawiono skorygowane pod względem wieku tendencje w paleniu tytoniu, nadwagę (zdefiniowaną jako wskaźnik masy ciała wynoszący co najmniej 25) oraz obecne stosowanie hormonów po menopauzie. Odsetek kobiet, które obecnie palą, spadł z 27 procent w 1980 r. Do 16 procent w 1992 r. (Spadek o 41 procent), podczas gdy odsetek kobiet z nadwagą wzrósł z 37 procent w 1980 r. Do 51 procent w 1992 r. (Wzrost 38 procent). Średni wskaźnik masy ciała skorygowany względem wieku wzrósł z 24,5 w 1980 r. Do 26,1 w 1992 r. Odsetek kobiet po menopauzie, które obecnie stosowały terapię hormonalną, wzrósł z 16 procent w 1980 r. Do 44 procent w 1992 r. (Wzrost o 175 procent).
Tabela 1. Tabela 1. Wartości skorygowane o wartość dla czynników żywieniowych w czasie w badaniu zdrowia pielęgniarek
[hasła pokrewne: badanie emg zielona góra, zwyrodnienie szkliste, rumień nekrolityczny wędrujący ]
[przypisy: dentysta tłuszcz, lekoklar forte opinie, telfexo cena ]

0 thoughts on “Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet czesc 4”