Skip to content

Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet

3 miesiące ago

606 words

Wcześniejsze badania wykazały równoczesne spadki ciśnienia krwi, stężenia cholesterolu w surowicy oraz częstość i śmiertelność z powodu choroby wieńcowej. Jednak wpływ zmian w diecie i stylu życia na trendy w chorobie wieńcowej jest w dużej mierze nieznany. Metody
Prześledziliśmy 85 941 kobiet w wieku od 34 do 59 lat, u których w latach 1980-1994 nie zdiagnozowano żadnych chorób sercowo-naczyniowych ani raka w badaniu zdrowia pielęgniarek. Zmienne dotyczące diety i stylu życia zostały ocenione na linii podstawowej i zaktualizowane podczas obserwacji.
Wyniki
Po skorygowaniu pod kątem wieku, częstość występowania choroby wieńcowej zmniejszyła się o 31 procent z dwuletniego okresu 1980-1982 do dwuletniego okresu 1992-1994. Od 1980 r. Do 1992 r. Odsetek palących się obecnie uczestników spadł o 41 procent, odsetek kobiet po menopauzie stosujących hormonoterapię wzrósł o 175 procent, a częstość występowania nadwagi, zdefiniowana jako wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach) o wartości 25 lub więcej, powiększonej o 38 procent. Podczas okresu badania dieta znacznie się poprawiła. Statystycznie, zmiany tych zmiennych – rozpatrywane jednocześnie – wyjaśniały 21-procentowy spadek częstości występowania choroby wieńcowej, stanowiąc 68% ogólnego spadku w latach 1980-1982 do 1992-1994. Biorąc pod uwagę indywidualnie, zmniejszenie palenia wyjaśnił 13 procent spadku częstości występowania choroby wieńcowej; poprawa diety wyjaśnia 16-procentowy spadek; a wzrost hormonu po menopauzie wyjaśniał 9-procentowy spadek. Z drugiej strony wzrost wskaźnika masy ciała wyjaśnia 8-procentowy wzrost częstości występowania choroby wieńcowej.
Wnioski
Zmniejszenie palenia tytoniu, poprawa diety i zwiększenie ilości hormonu po menopauzie spowodowały znaczny spadek częstości występowania choroby wieńcowej w tej grupie kobiet. Wydaje się jednak, że wzrastająca częstość występowania otyłości spowolniła spadek częstości występowania choroby wieńcowej.
Wprowadzenie
Śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca w Stanach Zjednoczonych znacznie spadła w ciągu ostatnich trzech dziesięcioleci1. Nie jest jednak jasne, jak wiele z tego spadku wynika ze zmniejszenia częstości występowania chorób oraz z powodu poprawy przeżycia.2 , 3 Chociaż większość badań wskazuje na poprawę przeżycia u pacjentów z zawałem mięśnia sercowego, tendencje w zachorowalności są niepewne.2-5 W badaniu Miażdżycowe ryzyko w gabinetach 5 obserwowano od 1987 r. Stabilną lub nieznacznie rosnącą częstość hospitalizacji z powodu ostrego zawału mięśnia sercowego. 1994 r. Pomimo spadku umieralności z powodu choroby wieńcowej. Niedawny brak spadku częstości występowania choroby wieńcowej sugeruje, że zmiana przypisana profilaktyce może pozostawać w stagnacji, ale brak danych na temat zmian w poszczególnych czynnikach ryzyka wyklucza szczegółowe analizy.
W tym badaniu zbadaliśmy trendy w częstości występowania choroby wieńcowej w latach 1980-1994 wśród kobiet w kohorcie Pielęgniarki Zdrowia. Duża próba, wysoka częstotliwość obserwacji oraz szczegółowe dane dotyczące czynników żywieniowych i innych czynników związanych ze stylem życia stanowiły okazję do zbadania trendów w czasie w zakresie częstości występowania choroby wieńcowej oraz stopnia, w jakim zmiany w diecie i stylu życia mogą odpowiadać za te tendencje.
Metody
Kohorina Studium Zdrowia Pielęgniarek
The Nurses Health Study powstała w 1976 roku, kiedy to 121,700 pielęgniarek w wieku od 30 do 55 lat ukończyło wysyłkę kwestionariusza na temat historii choroby i stylu życia
[więcej w: załamek t, kolonografia tk, dentysta tłuszcz ]
[przypisy: zapalenie tkanki podskórnej wędrujący, zapalenie tkanki podskórnej, immunogenność ]

0 thoughts on “Tendencje w zachorowalności na chorobę wieńcową oraz zmiany w diecie i stylu życia u kobiet”